Tapioka bakeblanding er godteriposen av bakeblandingene og egner seg godt til boller, loff, lomper og kakebaking. Den er en god kilde til energi grunnet dens høye karbohydrat innhold, men er ikke veldig næringsrik, men den er en selvskreven bakeblanding til bruk på rekeaftener, pølsefest eller i barnebursdag. Den er også godt egnet i kombinasjon med Sorghum og Amaranth bakeblanding.

  • Krydret pærekake av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    4 egg

    200 g vanlig sukker

    150 g brunt sukker

    340 g tapioka bakeblanding

    15 g sorghum mel

    1 ts bakepulver

    1 ts havsalt

    1 ts malt ingefær

    1 ts kardemomme

    1 ts kanel

    1/2 ts malt muskat

    120 g kokosmelk eller kokosyoghurt

    1,5 dl rapsolje

    4 gule pærer raspet i en bolle (ta vare på pæresaften), + en pære til pynt

    2 cm frisk raspet ingefær

    -

    Slik gjør du:

    Visp egg og sukker i mikser i 3 minutter til blandingen er tykk og skummende.

    Bland mel, krydder, bakepulver og salt  i en egen bolle. Ha vekselsvis melblanding og olje/kokosmelk i mikserbollen på lav hastighet til alt er godt blandet. Rør inn de raspede pærene, kuttede dadler og raspet ingefær i 20 sekunder. Del røren i 3 kakeformer á 20 cm og stek de på 175°C  i 24 - 26 minutter til kakebunnene er tørre.

     

    Smørkrem

    4 eggehviter

    250 g sukker

    250 g melkefritt smør (Berit Nordstrand rapskokos), romtemperert

    2 ss tahini. Hvis du vil lage tahini fra bunnen av;
    https://coop.no/extra/mat--trender/slik-lager-du-hjemmelaget-tahini/

    1 ss vanilla bean-paste, eller vaniljesukker

     

    1 pære deles i biter

    2 dadler hakket

    Rør sukker og eggehviter i en mikserbolle, Sett bollen med røren i kokende vann og rør videre til røren gir myke topper. Sett bollen i romtemperatur. Ta en ren slikkepott og rør inn en ss smør om gangen til alt er blandet inn. Tilsett tahini, vaniljesukker og en klype salt og rør til du har en luftig blanding. Legg kakebunnen med bunnen opp på et kakefat og ta på et tynt lag med smørkrem og 1/3 del av de oppkuttede pæren og dadlene. Legg neste lag oppå og ta på smørkrem og pære/dadler oppskutt på begge lagene. Frys kaken i 20 minutter for så å ta på resten av smørkremen.

     

    Pæresaltet karamell

    50 ml pærejuice

    1,5 dl pæresider karamell eller lønnesirup

    100 g brunt sukker

    50 g usaltet melkefritt smør

    1 ss kokoskrem/kokosmelk

    1 ss salt

    Ta pæresirup og pærejuice og kok inn til det er 5 dl.Tilsett smør og sukker og rør til det blir en myk karamell, tilsett kokoskremen og rør inn til den er jevn. Smak til med salt. Den skal smake fruktig, skarp og ikke for mye salt. Avkjøles sakte. Hell over kaken og la den renne over kantene. Pynt f. eks med en pære delt i tynne skiver, rosmarin, ristet bokhvete.

  • Klementin og pommegranatkake av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    4 klementiner

    1 kanelstang

    6 store egg

    225 g muskovadosukker eller Dan sukker brun farin

    1 ss bakepulver

    200 g mandelmel

    100 g Tapioka bakeblanding

     

    For sirup

    1/2 granateple

    25 g muskovadosukker/brun farin

    1 ts appelsinblomstekstrakt

    1 ts vaniljeekstrakt

     

    Til dekorasjon

    3 ss aprikoskompott

    Melis for  hvit touch

    -

    Slik gjør du:

    Ta 4 klementiner og kanelstangen i en middels stor kjele og fyll den med vann slik at vannet dekker klementinene. Kok opp og la det stå og småkoke etter oppkok i 1 - 11/2 t. Ta frukten og kanelstangen ut av vannet og avkjøl. Skrell klementinene når de er avkjølt, mos de til en purè med blender/stavmikser.

    Smør en kakeform ca 24 cm i diameter og forvarm ovnen til 180 C.

    Ha egg og muscovittsukker i en kjele. Sett kjelen i vannbad* og visp sukker og egg for hånd til blandingen blir som en mousse. Ta kjelen av varmen og ha oppi bakepulver, melblandingen og fruktpurréen. Bland sammen til en jevn røre og hell i den smurte kakeformen.

    Stek kaken på midterste rist i 20 minutter på 180 C og 30 minutter på 160 C.

    Lag sirup av saften fra et halvt granateple og moskovittsukker. Kok den opp i en liten sausepanne og la den koke i 2 minutter. La den avkjøles langsomt. Bland inn appelsinblomstekstrakt og vaniljeekstrakt. Bruk en kakepensel og pensle sirupen på kakens overflate.

    Ta kaken over på ett kakefat. Pensle på aprikoskompotten over hele kaken, inkludert sidene. Pynt med granateplefrø og dryss over med melis.

    -

    Baketips:

    Grinis hjemmebakeri sitt økologiske grovmalte mandelmel, finner du i nettbutikken min.

    Det finnes mange oppskrifter på aprikosglasur og disse kan du bytte ut med ferdig aprikoskompott som jeg har brukt i denne oppskriften.

  • Appelsinmuffins av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    50 g melkefritt smør

    2 egg

    2 dl hvitt sukker

    0,75 dl rismelk/vann

    revet skall og saft fra en økologisk appelsin

    3 dl tapioka bakeblanding

    1,5 ts vaniljesukker

    1,5 ts bakepulver

    -

    Slik gjør du:

    Rør smør, egg og sukker hvitt. Hell i rismelk, revet skall og saft fra appelsinen.

    Bland tapioka bakeblanding med vaniljesukker og bakepulver. Røres inn i deigen til den blir jevn.

    Ta røren med en skje oppi muffinsformer og stek på 200°C i 15 minutter.

  • Loff av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    1 pose tapioka bakeblanding

    6 dl vann

    1 dl rapsolje

    50 g fersk gjær

    1/4 ts honning

    -

    Slik gjør du:

    Hell posen med bakeblanding i en bolle. Varm opp vann til 37°C. Bland fersk gjær, honning og olje i det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Hell væsken i bakeblandingen og rør med elteklo i mixer på lav hastighet i 8 minutter. Sett deretter mixeren på hurtig hastighet i 2 minutter.

    Legg bakepapir i brødform (størrelse 1,5 l) og ha deigen i formen. Heves på rist over varmt vann (over oppvaskkum) i 1 time med et klede over. Forvarm ovnen. Sett inn brødet på midterste rille i ovnen. Hell en 1/4 kopp vann i langpanne på nederste rille i ovnen. Stekes på 200°C i 1 time.

    Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.

    Hvis det er problemer med konsistensen på brødet, juster væskemengden og eller la det steke lenger.

  • Skoleboller av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    1 pose tapioka bakeblanding

    1 ts kardemomme

    3 ss økologisk sukker

    1 pk gjær (50 g)

    50 g melkefritt smør (Soft Flora spesial uten melk og soya)

    5,5 dl rismelk som sammen med smeltet smør blir 6 dl

    -

    Slik gjør du:

    Smelt margarin og tilsett melken så den blir fingerlunken. Løs opp gjær i væsken.

    Ha det tørre i en mikserbolle. Hell væsken i og elt deigen med elteklo på lav hastig-het i 8 min. Sett deretter mikseren på full speed i 2 minutter. Ta deigen ut på bakebordet med litt mel. Rull den til en tykk pølse og del den inn i passende bolleemner. Trilles til boller i hånden, settes på bakepapir på stekeplate. Finn en kork i passe størrelse og press et hull midt på slik at det blir plass til eggekrem i fordypningen.

    Sett brettet til heving med klede over varmt vann i oppvaskkummen i 1/2 t.

    Stekes på midterste rille i ovnen på 200°C i 35 - 40 minutter i forvarmet ovn.

    -

    Fyll:

    2 eggeplommer

    1 ss økologisk sukker

    2 dl rismelk

    1 dl  kokosmelk

    2 ts tapioka bakeblanding

    1 ts vaniljesukker (Jacobs)

    Kokes opp i en kjele under omrøring til den tykner.

    Skolebollene pyntes med melis og kokos.

  • Boller av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    I pose tapioka bakeblanding

    1 ts bakepulver

    1 ts. kardemomme

    4 ss økologisk sukker

    50 g melkefritt smør (Soft Flora spesial uten melk og soya, blå pakke)

    5,5 dl rismelk som sammen med smeltet smør blir 6 dl

    Totalt væskeinnhold skal være 7 dl

    50 g fersk gjær

    rosiner (valgfritt)

    -

    Slik gjør du:

    Smelt margarin og tilsett melken så den blir fingerlunken. Løs opp gjær i væsken.

    Bland det tørre i en bolle. Bland deigen i milkser med elteklo på lav hastighet i 8 min. Sett deretter mikseren på full speed i 2 minutter. Ha deigen ut på bakebordet med litt mel. Rull den til en tykk pølse og del den inn i passende bolleemner. Trilles til boller i hånden, settes på bakepapir på stekeplate.

    Sett brettet til heving med klede over varmt vann i oppvaskkummen i 1/2 t. Stekes i midterste rille i ovnen på 200°C i 30 minutter i forvarmet ovn.

    -

    Boller har vært det aller vanskeligste å få til opp igjennom år med barnebursdager slik at de «andre» barna, de som tåler alt, også likte de. Det var først når jeg fikk det økologiske melet fra Shipton Mill med stenmalt kvalitet i hus, at det ble andre boller…

  • Sitronmuffins av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    185 g tapioka bakeblanding

    1 ts bakepulver

    150 g sukker

    2 egg

    1 dl rapsolje

    2 dl økologisk rismelk

    Juice og skall av 1/2 økologisk sitron

    -

    Slik gjør du:

    Bland de tørre ingrediensene i en miksmaster bolle. Bland egg, olje, rismelk, juice og skall av en 1/2 sitron i en annen bolle og hell det i den tørre blandingen. Rør til det blir en glatt deig.

    Fordel deigen i 15 små muffinsformer og fyll de 3/4 mengde i hver form.

    Sett muffinsformene inn i en forvarmet ovn og stek på 200°C i 20 minutter.

    -

    Glasur:

    Melis

    Juice og skall av en 1/2 sitron

    2 ss vann

    Lag glasuren ved å varme opp sitronsaft, vann, sitonskallet og melisen i en kjele ved middels varme til du får en tykk hvit sirup. Hell en god spiseskje med glasur på hver muffins og pynt med et bringebær eller jordbær for en touch av farge og smak.

  • Vafler av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    5 dl rismelk

    100 g tapioka bakeblanding

    3 egg (2 egg er også ok)

    1 ts vaniljesukker

    1 ts kardemomme

    1 ts bakepulver

    0,2 dl rapsolje

    -

    Slik gjør du:

    Bland sammen ingrediensene og la røren hvile i 15-30 min. Vaffeljernet smøres med  fett etter behov.

    HUSK! For glutenfrie vafler, må eget vaffeljern brukes.

    -

    Variasjon med mere fiber

    + 2 dl rismelk

    + 50 g sorghum bakeblanding

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no

928 85 724

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no