Tapioka bakeblanding er godteriposen av bakeblandingene og egner seg godt til boller, loff, lomper og kakebaking. Den er en god kilde til energi grunnet dens høye karbohydrat innhold, men er ikke veldig næringsrik, men den er en selvskreven bakeblanding til bruk på rekeaftener, pølsefest eller i barnebursdag. Den er også godt egnet i kombinasjon med Sorghum og Amaranth bakeblanding.

  • Pizza av tapioka og sorghum bakeblanding

    Til en stor langpanne, eller 2 små runde

    -

    Ingredienser:

    180 g Tapioka bakeblanding

    120 g Sorghum bakeblanding

    3 dl lunkent vann

    0,5 dl olivenolje

    25 g gjær

    litt salt

    litt agavesirup

    -

    Slik gjør du:

    Bland ingrediensene i en mikserbolle, rør på lav hastighet med elteklo i 8 min,  så på full speed i 2 minutter. Ta deigen på bakeplate og lag en eller to emner. Form deigen som en stor bolle som du klemmer litt flat. Strø mel på flaten og kjevle deigen i riktig form og tykkelse. Om du ønsker en jevn rund pizza, kan du sette en bolle med riktig diameter på hode og skjære rundt. Løft deigen med bakespade på ovnsplaten. Prikle den med en gaffel.

    Forstekes på 200° i 10 minutter. Ta den ut og legg på ønsket fyll. Stek videre i 5 - 10 min.

  • Sjokoladekake med kokoskrem og appelseiner av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    2 Vigdis Rosenkilde sjokoladeplater  (Echarate 120g)

    45 g Tapioka bakeblanding

    3 egg

    150 g sukker

    90 g Berit Nordstrand rapskokos (smør eller margarin)

    Rever skall av 1 appelsin

    50g hakkede valnøtter

    -

    Slik gjør du:

    Forvarm ovnen til 175°. Smelt 100g sjokolade og smør og avkjøl. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett sjokoladeblandingen og revet appelsinskall, og rør forsiktig. Finhakk valnøtter og resten av sjokoladen (20g), og bland det med røren og melet

    Hell røren i en godt smurt form, 24 cm i diameter, og stek kaken på nederste rille i ovnen i 40–50 minutter.

     

    Kokoskrem

    2 pakker kokosmelk

    2 ts melis

    1 1/2 ts vaniljesukker

    Avkjøl kokosmelken enten i kjøleskapet over natten eller i fryseren 15-30 min. Avkjøl bakebollen 15 min i fryser på forhånd. Ta ut det øverste tykke laget fra kokosmelkpakkene, som skal utgjøre rundt halvparten, og legg det i bakebollen. Tilsett vaniljesukkeret. Rør på full hastighet i 10-15 min til eggedosis konsistens. Fordel kremen utover kaken og pynt med appelsinbåter på toppen.

  • Krydret pærekake av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    4 egg

    200 g vanlig sukker

    150 g brunt sukker

    340 g tapioka bakeblanding

    15 g sorghum mel

    1 ts bakepulver

    1 ts havsalt

    1 ts malt ingefær

    1 ts kardemomme

    1 ts kanel

    1/2 ts malt muskat

    120 g kokosmelk eller kokosyoghurt

    1,5 dl rapsolje

    4 gule pærer raspet i en bolle (ta vare på pæresaften), + en pære til pynt

    2 cm frisk raspet ingefær

    -

    Slik gjør du:

    Visp egg og sukker i mikser i 3 minutter til blandingen er tykk og skummende.

    Bland mel, krydder, bakepulver og salt  i en egen bolle. Ha vekselsvis melblanding og olje/kokosmelk i mikserbollen på lav hastighet til alt er godt blandet. Rør inn de raspede pærene, kuttede dadler og raspet ingefær i 20 sekunder. Del røren i 3 kakeformer á 20 cm og stek de på 175°C  i 24 - 26 minutter til kakebunnene er tørre.

     

    Smørkrem

    4 eggehviter

    250 g sukker

    250 g melkefritt smør (Berit Nordstrand rapskokos), romtemperert

    2 ss tahini. Hvis du vil lage tahini fra bunnen av;
    https://coop.no/extra/mat--trender/slik-lager-du-hjemmelaget-tahini/

    1 ss vanilla bean-paste, eller vaniljesukker

     

    1 pære deles i biter

    2 dadler hakket

    Rør sukker og eggehviter i en mikserbolle, Sett bollen med røren i kokende vann og rør videre til røren gir myke topper. Sett bollen i romtemperatur. Ta en ren slikkepott og rør inn en ss smør om gangen til alt er blandet inn. Tilsett tahini, vaniljesukker og en klype salt og rør til du har en luftig blanding. Legg kakebunnen med bunnen opp på et kakefat og ta på et tynt lag med smørkrem og 1/3 del av de oppkuttede pæren og dadlene. Legg neste lag oppå og ta på smørkrem og pære/dadler oppskutt på begge lagene. Frys kaken i 20 minutter for så å ta på resten av smørkremen.

     

    Pæresaltet karamell

    50 ml pærejuice

    1,5 dl pæresider karamell eller lønnesirup

    100 g brunt sukker

    50 g usaltet melkefritt smør

    1 ss kokoskrem/kokosmelk

    1 ss salt

    Ta pæresirup og pærejuice og kok inn til det er 5 dl.Tilsett smør og sukker og rør til det blir en myk karamell, tilsett kokoskremen og rør inn til den er jevn. Smak til med salt. Den skal smake fruktig, skarp og ikke for mye salt. Avkjøles sakte. Hell over kaken og la den renne over kantene. Pynt f. eks med en pære delt i tynne skiver, rosmarin, ristet bokhvete.

  • Klementin og pommegranatkake av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    4 klementiner

    1 kanelstang

    6 store egg

    225 g muskovadosukker

    1 ss bakepulver

    200 g mandelmel

    100 g Tapioka bakeblanding

     

    Sirup

    1/2 granateple

    25 g muskovadosukker

    1 ts appelsinblomstekstrakt

    1 ts vaniljeekstrakt

     

    Til dekorasjon

    3 ss aprikoskompott

    Melis for hvit touch

    -

    Slik gjør du:

    Ta 4 klementiner og kanelstangen i en middels stor kjele og fyll den med vann slik at vannet dekker klementinene. Kok opp og la det stå og småkoke i 1 - 1,5 time. Ta frukten og kanelstangen ut av vannet og avkjøl. Skrell klementinene når de er avkjølt, mos de til en purè med blender/stavmikser.

    Smør en kakeform ca 24 cm i diameter og forvarm ovnen til 180 C.

    Ha egg og muskovadosukker i en kjele. Sett kjelen i vannbad og visp sukker og egg for hånd til blandingen blir som en mousse. Ta kjelen av varmen og ha oppi bakepulver, melblandingen og fruktpurréen. Bland sammen til en jevn røre og hell i den smurte kakeformen.

    Stek kaken på midterste rist i 20 minutter på 180 C og 30 minutter på 160 C.

    Lag sirup av saften fra et halvt granateple og muskovadosukker. Kok den opp i en liten sausepanne og la den koke i 2 minutter. La den avkjøles langsomt. Bland inn appelsinblomstekstrakt og vaniljeekstrakt. Bruk en kakepensel og pensle sirupen på kakens overflate.

    Ta kaken over på ett kakefat. Pensle på aprikoskompott over hele kaken, inkludert sidene. Pynt med granateplefrø og dryss over med melis.

    -

    Baketips:

    Grinis hjemmebakeri sitt økologiske grovmalte mandelmel, finner du i nettbutikken min.

  • Appelsinmuffins av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    50 g melkefritt smør

    2 egg

    2 dl hvitt sukker

    0,75 dl rismelk/vann

    revet skall og saft fra en økologisk appelsin

    3 dl tapioka bakeblanding

    1,5 ts vaniljesukker

    1,5 ts bakepulver

    -

    Slik gjør du:

    Rør smør, egg og sukker hvitt. Hell i rismelk, revet skall og saft fra appelsinen.

    Bland tapioka bakeblanding med vaniljesukker og bakepulver. Røres inn i deigen til den blir jevn.

    Ta røren med en skje oppi muffinsformer og stek på 200°C i 15 minutter.

  • Loff av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    1 pose tapioka bakeblanding

    6 dl vann

    1 dl rapsolje

    50 g fersk gjær

    1/4 ts honning

    -

    Slik gjør du:

    Hell posen med bakeblanding i en bolle. Varm opp vann til 37°C. Bland fersk gjær, honning og olje i det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Hell væsken i bakeblandingen og rør med elteklo i mixer på lav hastighet i 8 minutter. Sett deretter mixeren på hurtig hastighet i 2 minutter.

    Legg bakepapir i brødform (størrelse 1,5 l) og ha deigen i formen. Heves på rist over varmt vann (over oppvaskkum) i 1 time med et klede over. Forvarm ovnen. Sett inn brødet på midterste rille i ovnen. Hell en 1/4 kopp vann i langpanne på nederste rille i ovnen. Stekes på 200°C i 1 time.

    Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.

    Hvis det er problemer med konsistensen på brødet, juster væskemengden og eller la det steke lenger.

  • Skoleboller av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    1 pose tapioka bakeblanding

    1 ts kardemomme

    3 ss økologisk sukker

    1 pk gjær (50 g)

    50 g melkefritt smør (Soft Flora spesial uten melk og soya)

    5,5 dl rismelk som sammen med smeltet smør blir 6 dl

    -

    Slik gjør du:

    Smelt margarin og tilsett melken så den blir fingerlunken. Løs opp gjær i væsken.

    Ha det tørre i en mikserbolle. Hell væsken i og elt deigen med elteklo på lav hastig-het i 8 min. Sett deretter mikseren på full speed i 2 minutter. Ta deigen ut på bakebordet med litt mel. Rull den til en tykk pølse og del den inn i passende bolleemner. Trilles til boller i hånden, settes på bakepapir på stekeplate. Finn en kork i passe størrelse og press et hull midt på slik at det blir plass til eggekrem i fordypningen.

    Sett brettet til heving med klede over varmt vann i oppvaskkummen i 1/2 t.

    Stekes på midterste rille i ovnen på 200°C i 35 - 40 minutter i forvarmet ovn.

    -

    Fyll:

    2 eggeplommer

    1 ss økologisk sukker

    2 dl rismelk

    1 dl  kokosmelk

    2 ts tapioka bakeblanding

    1 ts vaniljesukker (Jacobs)

    Kokes opp i en kjele under omrøring til den tykner.

    Skolebollene pyntes med melis og kokos.

  • Boller av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    I pose tapioka bakeblanding

    1 ts bakepulver

    1 ts. kardemomme

    4 ss økologisk sukker

    50 g melkefritt smør  eller rapsolje

    5,5 dl rismelk som sammen med smeltet smør blir 6 dl

    Totalt væskeinnhold skal være 7 dl

    50 g fersk gjær

    rosiner (valgfritt)

    -

    Slik gjør du:

    Smelt margarin og tilsett melken så den blir fingerlunken. Løs opp gjær i væsken.

    Bland det tørre i en bolle. Bland deigen i mikser med elteklo på lav hastighet i 8 min. Sett deretter mikseren på full speed i 2 minutter. Ha deigen ut på bakebordet med litt mel. Rull den til en tykk pølse og del den inn i passende  bolleemner. Trilles til boller i hånden, settes på bakepapir på stekeplate.

    Sett brettet til heving med klede over varmt vann i oppvaskkummen i 1/2 t. Stekes i midterste rille i ovnen på 200°C i 30 minutter i forvarmet ovn.

    -

    Boller har vært det aller vanskeligste å få til opp igjennom år med barnebursdager slik at de «andre» barna, de som tåler alt, også likte de. Det var først når jeg fikk det økologiske melet fra Shipton Mill med stenmalt kvalitet i hus, at det ble andre boller…

  • Sitronmuffins av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    185 g tapioka bakeblanding

    1 ts bakepulver

    150 g sukker

    2 egg

    1 dl rapsolje

    2 dl økologisk rismelk

    Juice og skall av 1/2 økologisk sitron

    -

    Slik gjør du:

    Bland de tørre ingrediensene i en miksmaster bolle. Bland egg, olje, rismelk, juice og skall av en 1/2 sitron i en annen bolle og hell det i den tørre blandingen. Rør til det blir en glatt deig.

    Fordel deigen i 15 små muffinsformer og fyll de 3/4 mengde i hver form.

    Sett muffinsformene inn i en forvarmet ovn og stek på 200°C i 20 minutter.

    -

    Glasur:

    Melis

    Juice og skall av en 1/2 sitron

    2 ss vann

    Lag glasuren ved å varme opp sitronsaft, vann, sitonskallet og melisen i en kjele ved middels varme til du får en tykk hvit sirup. Hell en god spiseskje med glasur på hver muffins og pynt med et bringebær eller jordbær for en touch av farge og smak.

  • Vafler av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    5 dl rismelk

    100 g tapioka bakeblanding

    3 egg (2 egg er også ok)

    1 ts vaniljesukker

    1 ts kardemomme

    1 ts bakepulver

    0,2 dl rapsolje

    -

    Slik gjør du:

    Bland sammen ingrediensene og la røren hvile i 15-30 min. Vaffeljernet smøres med  fett etter behov.

    HUSK! For glutenfrie vafler, må eget vaffeljern brukes.

    -

    Variasjon med mere fiber

    + 2 dl rismelk

    + 50 g sorghum bakeblanding

  • Pepperkaker av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    1 boks lys sirup

    300 g økologisk sukker

    4 ts kanel

    4 ts ingefær

    3 ts nellik

    2 ts kardemomme

    1 ts hvit pepper

    2 ts natron

    1 pk melkefri margarin

    150 g kokosfett

    4 egg

    1 kg tapioka bakeblanding

    -

    Slik gjør du:

    Kok sirup, sukker, kanel, ingefær, nellik, kardemomme og pepper langsomt opp.

    Etter oppkok tilsettes 2 ts natron. Ta margarin i mikserbollen og hell oppkoket over smøret. Eggene halvpiskes og haes i. Vei opp 1 kg Tapioka melblanding (2 poser) og spar resten av melet til du skal kjevle ut deigen.

    Bruk elteklo og elt deigen sammen tilalt er godt blandet. Sett den så på full hastighet i ett minutt og ta deigen på en bakeplate. Elt deigen for hånd og juster melmengden med noe av restmelet og kna den til en god fast deig. Skjær av et emne og kjevle deigen ut til passe tykkelse. Trykk ut pepperkakefigurer med pepperkakeformer som legges på bakepapir på stekebrett.

    Stek på 175°C i ca. 10 - 15 min. Avkjøles på rist.

    -

    Glasur:

    Når pepperkakene er avkjølt, ta 500 g melis, 3 eggehviter og 1 ss sitronsaft, og pisk på middels hastighet til konsistensen blir som en tykk krem. Tykkelsen kan justeres med litt ekstra sitron eller vann.

  • Lussekatter av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    5 dl  rismelk

    50 g gjær

    600 g Tapioka bakeblanding

    200 g sukker

    150 g melkefritt smør

    2 ts bakepulver

    1 ts kardemomme

    1 g safran

    -

    Slik gjør du:

    Smelt smør, tilsett melk, smuldre gjær og rør inn safran.

    Bland det tørre i en bakebolle, tilsett væsken.

    Elt eigen i 8 min, ha den på bakeplate og kna den til en stor pølse.

    Kutt i passe emner og rull ut i tynne pølser som du former i S former eller valgfri form.

    Legg formene på  ett stekebrett med bakepapir, pensle med egg og pynt med rosiner

    Stekes på 200°C i 10 - 15 min.

  • Mandelhjerter av tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    200 g mandelmel

    150 g Tapioka bakeblanding

    1 dl muscovadosukker

    1 ts vaniljesukker

    175 g Berit Nordstrand rapskokos smør

    -

    Glasur:

    Rørt bringebær/rips-syltetøy

    Melis

    -

    Slik gjør du:

    Bland mandelmel, melblanding, sukker og vaniljesukker i en skål. Ta smøret inn i melblandingen til en smidig deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskap i 1 time.

    Forvarm ovnen til 175°C. Kjevle deigen ut til 1/2 cm tykkelse på et meldrysset bord. Trykk ut hjerteformer med en hjerte pepperkakeform.

    Legg hjertene på bakeplate med bakepapir og stek dem på midterste rille i ca 10 - 15 minutter. Avkjøles på rist. Bland syltetøyet rett i melisen og rør til den er passe tykk. Smør glasuren på kjeksen med det samme.

  • Krumkaker av tapioka bakeblanding og sorghum mel

    Ingredienser:

    1 - 2 egg

    200 g sukker

    200 g melkefritt smør

    200 g Tapioka bakeblanding

    50 g Sorghum mel

    2, 5 dl vann

    1/4 ts bakepulver

    1/2 ts kardemomme

    -

    Slik gjør du:

    Rør egg og sukker til eggedosis. Smelt smør og hell oppi røren. Bland i mel, kardemomme og bakepulver i væsken og rør til en jevn røre. Om røren tykner, ha i litt ekstra vann.

    Ha oppi 1,5 ss røre i krumkakejernet og press den sammen slik at den blir passe tynn. Når krumkaken er gylden, formes den til en krumkake.

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no

928 85 724

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no