Tapioka bakeblanding er godteriposen av bakeblandingene og egner seg godt til boller, loff, lomper og kakebaking. Den er en god kilde til energi grunnet dens høye karbohydrat innhold, men er ikke veldig næringsrik, men den er en selvskreven bakeblanding til bruk på rekeaftener, pølsefest eller i barnebursdag. Den er også godt egnet i kombinasjon med Sorghum og Amaranth bakeblanding.
Oppskrifter med tapioka bakeblanding:
Appelsinmuffins av tapioka bakeblanding
Boller av tapioka bakeblanding
Klementin og pommegranatkake av tapioka bakeblanding
Krumkaker av tapioka bakeblanding og sorghum mel
Krydret pærekake av tapioka bakeblanding
Lussekatter av tapioka bakeblanding
Mandelhjerter av tapioka bakeblanding
Pepperkaker av tapioka bakeblanding
Pizza av tapioka og sorghum bakeblanding
Sitronmuffins av tapikoka bakeblanding
Sjokoladekake med kokoskrem og appelsiner
Til en stor langpanne, eller 2 små runde
-
Ingredienser:
180 g Tapioka bakeblanding
120 g Sorghum bakeblanding
3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
25 g gjær
litt salt
litt agavesirup
-
Slik gjør du:
Bland ingrediensene i en mikserbolle, rør på lav hastighet med elteklo i 8 min, så på full speed i 2 minutter. Ta deigen på bakeplate og lag en eller to emner. Form deigen som en stor bolle som du klemmer litt flat. Strø mel på flaten og kjevle deigen i riktig form og tykkelse. Om du ønsker en jevn rund pizza, kan du sette en bolle med riktig diameter på hode og skjære rundt. Løft deigen med bakespade på ovnsplaten. Prikle den med en gaffel.
Forstekes på 200° i 10 minutter. Ta den ut og legg på ønsket fyll. Stek videre i 5 - 10 min.
Ingredienser:
2 Vigdis Rosenkilde sjokoladeplater (Echarate 120g)
45 g Tapioka bakeblanding
3 egg
150 g sukker
90 g Berit Nordstrand rapskokos (smør eller margarin)
Rever skall av 1 appelsin
50g hakkede valnøtter
-
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 175°. Smelt 100g sjokolade og smør og avkjøl. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett sjokoladeblandingen og revet appelsinskall, og rør forsiktig. Finhakk valnøtter og resten av sjokoladen (20g), og bland det med røren og melet
Hell røren i en godt smurt form, 24 cm i diameter, og stek kaken på nederste rille i ovnen i 40–50 minutter.
Kokoskrem
2 pakker kokosmelk
2 ts melis
1 1/2 ts vaniljesukker
Avkjøl kokosmelken enten i kjøleskapet over natten eller i fryseren 15-30 min. Avkjøl bakebollen 15 min i fryser på forhånd. Ta ut det øverste tykke laget fra kokosmelkpakkene, som skal utgjøre rundt halvparten, og legg det i bakebollen. Tilsett vaniljesukkeret. Rør på full hastighet i 10-15 min til eggedosis konsistens. Fordel kremen utover kaken og pynt med appelsinbåter på toppen.
Ingredienser:
4 egg
200 g vanlig sukker
150 g brunt sukker
340 g tapioka bakeblanding
15 g sorghum mel
1 ts bakepulver
1 ts havsalt
1 ts malt ingefær
1 ts kardemomme
1 ts kanel
1/2 ts malt muskat
120 g kokosmelk eller kokosyoghurt
1,5 dl rapsolje
4 gule pærer raspet i en bolle (ta vare på pæresaften), + en pære til pynt
2 cm frisk raspet ingefær
-
Slik gjør du:
Visp egg og sukker i mikser i 3 minutter til blandingen er tykk og skummende.
Bland mel, krydder, bakepulver og salt i en egen bolle. Ha vekselsvis melblanding og olje/kokosmelk i mikserbollen på lav hastighet til alt er godt blandet. Rør inn de raspede pærene, kuttede dadler og raspet ingefær i 20 sekunder. Del røren i 3 kakeformer á 20 cm og stek de på 175°C i 24 - 26 minutter til kakebunnene er tørre.
Smørkrem
4 eggehviter
250 g sukker
250 g melkefritt smør (Berit Nordstrand rapskokos), romtemperert
2 ss tahini. Hvis du vil lage tahini fra bunnen av;
https://coop.no/extra/mat--trender/slik-lager-du-hjemmelaget-tahini/
1 ss vanilla bean-paste, eller vaniljesukker
1 pære deles i biter
2 dadler hakket
Rør sukker og eggehviter i en mikserbolle, Sett bollen med røren i kokende vann og rør videre til røren gir myke topper. Sett bollen i romtemperatur. Ta en ren slikkepott og rør inn en ss smør om gangen til alt er blandet inn. Tilsett tahini, vaniljesukker og en klype salt og rør til du har en luftig blanding. Legg kakebunnen med bunnen opp på et kakefat og ta på et tynt lag med smørkrem og 1/3 del av de oppkuttede pæren og dadlene. Legg neste lag oppå og ta på smørkrem og pære/dadler oppskutt på begge lagene. Frys kaken i 20 minutter for så å ta på resten av smørkremen.
Pæresaltet karamell
50 ml pærejuice
1,5 dl pæresider karamell eller lønnesirup
100 g brunt sukker
50 g usaltet melkefritt smør
1 ss kokoskrem/kokosmelk
1 ss salt
Ta pæresirup og pærejuice og kok inn til det er 5 dl.Tilsett smør og sukker og rør til det blir en myk karamell, tilsett kokoskremen og rør inn til den er jevn. Smak til med salt. Den skal smake fruktig, skarp og ikke for mye salt. Avkjøles sakte. Hell over kaken og la den renne over kantene. Pynt f. eks med en pære delt i tynne skiver, rosmarin, ristet bokhvete.
Ingredienser:
4 klementiner
1 kanelstang
6 store egg
225 g muskovadosukker
1 ss bakepulver
200 g mandelmel
100 g Tapioka bakeblanding
Sirup
1/2 granateple
25 g muskovadosukker
1 ts appelsinblomstekstrakt
1 ts vaniljeekstrakt
Til dekorasjon
3 ss aprikoskompott
Melis for hvit touch
-
Slik gjør du:
Ta 4 klementiner og kanelstangen i en middels stor kjele og fyll den med vann slik at vannet dekker klementinene. Kok opp og la det stå og småkoke i 1 - 1,5 time. Ta frukten og kanelstangen ut av vannet og avkjøl. Skrell klementinene når de er avkjølt, mos de til en purè med blender/stavmikser.
Smør en kakeform ca 24 cm i diameter og forvarm ovnen til 180 C.
Ha egg og muskovadosukker i en kjele. Sett kjelen i vannbad og visp sukker og egg for hånd til blandingen blir som en mousse. Ta kjelen av varmen og ha oppi bakepulver, melblandingen og fruktpurréen. Bland sammen til en jevn røre og hell i den smurte kakeformen.
Stek kaken på midterste rist i 20 minutter på 180 C og 30 minutter på 160 C.
Lag sirup av saften fra et halvt granateple og muskovadosukker. Kok den opp i en liten sausepanne og la den koke i 2 minutter. La den avkjøles langsomt. Bland inn appelsinblomstekstrakt og vaniljeekstrakt. Bruk en kakepensel og pensle sirupen på kakens overflate.
Ta kaken over på ett kakefat. Pensle på aprikoskompott over hele kaken, inkludert sidene. Pynt med granateplefrø og dryss over med melis.
-
Baketips:
Grinis hjemmebakeri sitt økologiske grovmalte mandelmel, finner du i nettbutikken min.
Ingredienser:
50 g melkefritt smør
2 egg
2 dl hvitt sukker
0,75 dl rismelk/vann
revet skall og saft fra en økologisk appelsin
3 dl tapioka bakeblanding
1,5 ts vaniljesukker
1,5 ts bakepulver
-
Slik gjør du:
Rør smør, egg og sukker hvitt. Hell i rismelk, revet skall og saft fra appelsinen.
Bland tapioka bakeblanding med vaniljesukker og bakepulver. Røres inn i deigen til den blir jevn.
Ta røren med en skje oppi muffinsformer og stek på 200°C i 15 minutter.
Ingredienser:
1 pose tapioka bakeblanding
6 dl vann
1 dl rapsolje
50 g fersk gjær
1/4 ts honning
-
Slik gjør du:
Hell posen med bakeblanding i en bolle. Varm opp vann til 37°C. Bland fersk gjær, honning og olje i det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Hell væsken i bakeblandingen og rør med elteklo i mixer på lav hastighet i 8 minutter. Sett deretter mixeren på hurtig hastighet i 2 minutter.
Legg bakepapir i brødform (størrelse 1,5 l) og ha deigen i formen. Heves på rist over varmt vann (over oppvaskkum) i 1 time med et klede over. Forvarm ovnen. Sett inn brødet på midterste rille i ovnen. Hell en 1/4 kopp vann i langpanne på nederste rille i ovnen. Stekes på 200°C i 1 time.
Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.
Hvis det er problemer med konsistensen på brødet, juster væskemengden og eller la det steke lenger.
Ingredienser:
1 pose tapioka bakeblanding
1 ts kardemomme
3 ss økologisk sukker
1 pk gjær (50 g)
50 g melkefritt smør (Soft Flora spesial uten melk og soya)
5,5 dl rismelk som sammen med smeltet smør blir 6 dl
-
Slik gjør du:
Smelt margarin og tilsett melken så den blir fingerlunken. Løs opp gjær i væsken.
Ha det tørre i en mikserbolle. Hell væsken i og elt deigen med elteklo på lav hastig-het i 8 min. Sett deretter mikseren på full speed i 2 minutter. Ta deigen ut på bakebordet med litt mel. Rull den til en tykk pølse og del den inn i passende bolleemner. Trilles til boller i hånden, settes på bakepapir på stekeplate. Finn en kork i passe størrelse og press et hull midt på slik at det blir plass til eggekrem i fordypningen.
Sett brettet til heving med klede over varmt vann i oppvaskkummen i 1/2 t.
Stekes på midterste rille i ovnen på 200°C i 35 - 40 minutter i forvarmet ovn.
-
Fyll:
2 eggeplommer
1 ss økologisk sukker
2 dl rismelk
1 dl kokosmelk
2 ts tapioka bakeblanding
1 ts vaniljesukker (Jacobs)
Kokes opp i en kjele under omrøring til den tykner.
Skolebollene pyntes med melis og kokos.
Ingredienser:
I pose tapioka bakeblanding
1 ts bakepulver
1 ts. kardemomme
4 ss økologisk sukker
50 g melkefritt smør eller rapsolje
5,5 dl rismelk som sammen med smeltet smør blir 6 dl
Totalt væskeinnhold skal være 7 dl
50 g fersk gjær
rosiner (valgfritt)
-
Slik gjør du:
Smelt margarin og tilsett melken så den blir fingerlunken. Løs opp gjær i væsken.
Bland det tørre i en bolle. Bland deigen i mikser med elteklo på lav hastighet i 8 min. Sett deretter mikseren på full speed i 2 minutter. Ha deigen ut på bakebordet med litt mel. Rull den til en tykk pølse og del den inn i passende bolleemner. Trilles til boller i hånden, settes på bakepapir på stekeplate.
Sett brettet til heving med klede over varmt vann i oppvaskkummen i 1/2 t. Stekes i midterste rille i ovnen på 200°C i 30 minutter i forvarmet ovn.
-
Boller har vært det aller vanskeligste å få til opp igjennom år med barnebursdager slik at de «andre» barna, de som tåler alt, også likte de. Det var først når jeg fikk det økologiske melet fra Shipton Mill med stenmalt kvalitet i hus, at det ble andre boller…
Ingredienser:
185 g tapioka bakeblanding
1 ts bakepulver
150 g sukker
2 egg
1 dl rapsolje
2 dl økologisk rismelk
Juice og skall av 1/2 økologisk sitron
-
Slik gjør du:
Bland de tørre ingrediensene i en miksmaster bolle. Bland egg, olje, rismelk, juice og skall av en 1/2 sitron i en annen bolle og hell det i den tørre blandingen. Rør til det blir en glatt deig.
Fordel deigen i 15 små muffinsformer og fyll de 3/4 mengde i hver form.
Sett muffinsformene inn i en forvarmet ovn og stek på 200°C i 20 minutter.
-
Glasur:
Melis
Juice og skall av en 1/2 sitron
2 ss vann
Lag glasuren ved å varme opp sitronsaft, vann, sitonskallet og melisen i en kjele ved middels varme til du får en tykk hvit sirup. Hell en god spiseskje med glasur på hver muffins og pynt med et bringebær eller jordbær for en touch av farge og smak.
Ingredienser:
5 dl rismelk
100 g tapioka bakeblanding
3 egg (2 egg er også ok)
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
0,2 dl rapsolje
-
Slik gjør du:
Bland sammen ingrediensene og la røren hvile i 15-30 min. Vaffeljernet smøres med fett etter behov.
HUSK! For glutenfrie vafler, må eget vaffeljern brukes.
-
Variasjon med mere fiber
+ 2 dl rismelk
+ 50 g sorghum bakeblanding
Ingredienser:
1 boks lys sirup
300 g økologisk sukker
4 ts kanel
4 ts ingefær
3 ts nellik
2 ts kardemomme
1 ts hvit pepper
2 ts natron
1 pk melkefri margarin
150 g kokosfett
4 egg
1 kg tapioka bakeblanding
-
Slik gjør du:
Kok sirup, sukker, kanel, ingefær, nellik, kardemomme og pepper langsomt opp.
Etter oppkok tilsettes 2 ts natron. Ta margarin i mikserbollen og hell oppkoket over smøret. Eggene halvpiskes og haes i. Vei opp 1 kg Tapioka melblanding (2 poser) og spar resten av melet til du skal kjevle ut deigen.
Bruk elteklo og elt deigen sammen tilalt er godt blandet. Sett den så på full hastighet i ett minutt og ta deigen på en bakeplate. Elt deigen for hånd og juster melmengden med noe av restmelet og kna den til en god fast deig. Skjær av et emne og kjevle deigen ut til passe tykkelse. Trykk ut pepperkakefigurer med pepperkakeformer som legges på bakepapir på stekebrett.
Stek på 175°C i ca. 10 - 15 min. Avkjøles på rist.
-
Glasur:
Når pepperkakene er avkjølt, ta 500 g melis, 3 eggehviter og 1 ss sitronsaft, og pisk på middels hastighet til konsistensen blir som en tykk krem. Tykkelsen kan justeres med litt ekstra sitron eller vann.
Ingredienser:
5 dl rismelk
50 g gjær
600 g Tapioka bakeblanding
200 g sukker
150 g melkefritt smør
2 ts bakepulver
1 ts kardemomme
1 g safran
-
Slik gjør du:
Smelt smør, tilsett melk, smuldre gjær og rør inn safran.
Bland det tørre i en bakebolle, tilsett væsken.
Elt eigen i 8 min, ha den på bakeplate og kna den til en stor pølse.
Kutt i passe emner og rull ut i tynne pølser som du former i S former eller valgfri form.
Legg formene på ett stekebrett med bakepapir, pensle med egg og pynt med rosiner
Stekes på 200°C i 10 - 15 min.
Ingredienser:
200 g mandelmel
150 g Tapioka bakeblanding
1 dl muscovadosukker
1 ts vaniljesukker
175 g Berit Nordstrand rapskokos smør
-
Glasur:
Rørt bringebær/rips-syltetøy
Melis
-
Slik gjør du:
Bland mandelmel, melblanding, sukker og vaniljesukker i en skål. Ta smøret inn i melblandingen til en smidig deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskap i 1 time.
Forvarm ovnen til 175°C. Kjevle deigen ut til 1/2 cm tykkelse på et meldrysset bord. Trykk ut hjerteformer med en hjerte pepperkakeform.
Legg hjertene på bakeplate med bakepapir og stek dem på midterste rille i ca 10 - 15 minutter. Avkjøles på rist. Bland syltetøyet rett i melisen og rør til den er passe tykk. Smør glasuren på kjeksen med det samme.
Ingredienser:
1 - 2 egg
200 g sukker
200 g melkefritt smør
200 g Tapioka bakeblanding
50 g Sorghum mel
2, 5 dl vann
1/4 ts bakepulver
1/2 ts kardemomme
-
Slik gjør du:
Rør egg og sukker til eggedosis. Smelt smør og hell oppi røren. Bland i mel, kardemomme og bakepulver i væsken og rør til en jevn røre. Om røren tykner, ha i litt ekstra vann.
Ha oppi 1,5 ss røre i krumkakejernet og press den sammen slik at den blir passe tynn. Når krumkaken er gylden, formes den til en krumkake.
Foto: Gry Ringset | Design: www.lucas.no
Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724