Amaranth bakeblanding er et eksotisk innslag i den glutenfrie kosten. Med en svak nøtteaktig, aromatisk smak, gir den saftige rundstykker og baguetter som holder seg ferske lenge. Til glutenfritt å være er det en sensasjon.

Anbefalt mengde rent amaranth mel er opp til 40% i en blanding.

Du får kjøpt Amaranth bakeblanding og rent Amaranth mel i butikken.

  • Franske eplemuffins av amaranth mel

    Ingredienser:

    3 store epler, skrelles og skjæres i biter

    3 store egg

    125 g brun farin eller rørsukker

    1 dl rismelk

    1 dl kokosmelk

    1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker

    9 ss smør (soft flora spesial) smeltes

    1 ss sitonsaft

    1 lime

    85 g Amaranth mel

    85 g tapioka bakeblanding

    2 ts bakepulver

    1 ts kanel

    1/2 ts salt

    -

    Slik gjør du:

    Skjær eplene i biter drypp over litt limesaft. Visp egg og sukker i høy hastighet til røren er litt luftig. Bland resten av de våte ingredienser i bollen. Bland de tørre ingredienser i en annen. Bland væsken og melet, rør forsiktig inn eplebitene.Bruk store muffinsformer og ha oppi ca 3 ss røre i hver. Stek på 180°C i 30 - 45 minutter. Pynt med melisglasur*,  lime, bringebær, eple og mynteblader.

    *300 g melis, 2 eggehviter og 1 ss sitronsaft piskes i kjøkkenmaskinpå middels høy hastighet til konsistensen blir som en tykk krem.

  • Honningkrydderkake av amaranth bakeblanding

    Ingredienser:

    125 g smør (melkefritt: Soft Flora spesial)

    75 honning

    65 g muskovittsukker

    2 egg

    225 amaranth bakeblanding

    1,5 ts bakepulver

    0,5 ts malt stjerneanis

    0,5 ts malt nellik

    1,5 ts malt kanel

    0,25 ts malt kardemomme

    0,5 ts malt ingefær

    2 ts revet økologisk appelsin

    1 dl eplejuice

    1 eple

    -

    Slik gjør du:

    Smelt smør, honning og sukker i en liten kjele.

    Rasp skallet av en appelsin og kutt eplet i små biter. Bland krydder og bakepulver i melet. Bland alle ingrediensene sammen og rør til det er godt blandet.

    Bruk en brødform og kle den med bakepapir. Hell røren oppi og jevn den utover. Stekes på 180°C i ca 45 minutter.

    Server gjerne sammen med krem pisket av ekte kokosmelk eller med  Berit Nordstrands Rapskokossmør.

  • Nøttekake av amaranth mel

    Ingredienser:

    160 g amaranth mel

     65 g tapiioka bakeblanding

    1   ts bakepulver

    1/2 ts ingefærpulver

    0,5 dl ripssaft eller rips/bringebærsaft ublandet

    1,5 dl usaltet paranøtter

    1,8 dl eplejuice

    1 ss sitronsaft

    1, 2 dl muscovadosukker

    Tips: Eldorado har en serie med usaltede nøtter. Fåes bl.a. på Meny. Hvis du ikke har muskovittsukker kan du også bruke lønnesirup eller honning.

    -

    Slik gjør du:

    Mal nøtter med stavmikser eller blender til pulver og tilsett eple juice. Bland i 20 sekunder. (Skal tilsammen være 2,4 dl. Juster om det er behov). Smelt muskovittsukker sammen med ripssaften.Bland de tørre ingrediensene. Rør alt sammen i en bolle og ha i en form. Stek på 180°C i ca. 50 minutter.

    Serveres med  Berit Nordstrands Rapskokossmør.

  • Baguetter av amaranth bakeblanding

    Ingredienser:

    1 pose Amaranth bakeblanding

    6 dl vann

    1 dl olivenolje

    1 pk fersk gjær (50 g)

    1/4 ts honning

    -

    Slik gjør du:

    Hell posen med bakeblanding i en bolle. Varm opp vann til 37°C. Bland fersk gjær, honning og olje i det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Hell væsken i bakeblandingen og rør med elteklo i mikser på lav hastighet i 8 minutter. Sett deretter mikseren på hurtig hastighet i 2 minutter.

    Ta deigen på bakeplate og del den i tre emner. Elt hvert emne og form en bagett med lengde på 25 - 30 cm. Legges på bakepapir på ovnsplate og heves i 30 minutter over varmt vann i oppvaskkummen. Skjær tre lette snitt på skrå/tværs. Stekes i 30 min på 200°C i forvarmet ovn på midterste rist. Hell 1/4 kopp vann i langpanne på nederste rille i ovnen når du setter bagettene inn.

    Avkjøles under klede.

    Til variasjon: Bland hakkede oliven inn i deigen

  • Rundstykker av amaranth bakeblanding

    Ingredienser:

    1 pose Amaranth bakeblanding

    6 dl vann

    1 dl olivenolje

    1 pk fersk gjær (50 g)

    1/4 ts honning

    -

    Slik gjør du:

    Hell posen med bakeblanding i en bolle. Varm opp vann til 37°C. Bland fersk gjær, honning og olje i det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Hel væsken i bakeblandingen og rør med elteklo i mikser på lav hastighet i 8 minutter. Sett deretter mikseren på hurtig hastighet i 2 minutter.

    Ta deigen på bakeplate ogkna og rull den til en lang tykk pølse. Kutt i passe emner til rundstykker og trill jevne rundstykker i hånden. Sett de på plate med bakepapir. Heves 1/2 t over varmt vann med klede over. Stekes på 200°C i forvarmet ovn på midterste rist i 1/2 t. Hell litt vann i langpanne på nedertse rist i ovnen når du setter rundstykkene inn.

  • Lapper med amaranth mel eller amaranth bakeblandng

    Med amaranth mel:

    5 dl rismelk

    50 g amaranth mel

    50 g tapioka bakeblanding

    2 egg

    1/4 ts kardemomme

    1/2 ts natron eller bakepulver

    -

    Med amaranth bakeblanding

    5 dl rismelk

    100 g amaranth bakeblanding

    2 egg

    1/4 ts kardemomme

    1/2 ts natron

    -

    Slik gjør du:

    Visp sammen røren for hånd. La den hvile litt. Ta 2 ss med røre og jevn ut i en sirkel til en lapp. Stekes på takke eller i jernpanne på middels varme.

    NB! Må stekes litt lenger enn vanlige glutenholdige  lapper for å bli gjennomstekt.

    Takken kan smøres med rapsolje før en begynner og etter behov. Tørk vekk all overflødig olje.

    Serveres med ost eller syltetøy.

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no

928 85 724

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no