Å bake med glutenfritt mel

Serien med melblandinger er bygget over det prinsipp av å ta vekk alle overflødige ingredienser og komme fram til en grunnoppskrift som kan varieres med forskjellige næringsrike mel, og hvor hver melblanding kan brukes til det samme knippe med grunnoppskrifter for brød, rundstykker, lompe, lefse og flatbrød med fler. Variasjon er viktig for ikke å bli matlei, variasjon er viktig for å få i seg et bredt spekter med viktige næringsstoffer og variasjon er viktig for de som ikke tåler det ene kan velge det andre.

Her er melblandingen, rene mel blandet sammen med kun ett tilsetningstoff; xhantangum fra mais.

1

Eltes i 8 minutter, så i 2 minutter på full speed… her skal det luft inn i deigen.

 

3

Olje, lunket vann og gjær… og litt honning.

2

4

Sånn ser deigen ut, rett fra bollen.

5

….og dette er et sensasjonelt bilde, som bare de som har bakt med glutenfri deig forstår. Gleden over en deig som kan knas er ubeskrivelig etter år med klissete klister deig.

6

 … og bruker du tiden til heving over varmt vann, og steker de med litt vann i ovnen, ja, da blir det andre boller… eller rettere sagt andre rundstykker.

Tips for baking med glutenfritt mel:

Når du baker på et glutenholdig kjøkken HUSK! Gluten er ikke vannløselig. Vask derfor alle flater, hender og redskaper med såpe og vann!

Konsistensen på deigen skal være slik at den kan knaes, om den er klissete, bruk litt ekstra mel  for å justere deigen. Når en jobber glutenfritt er balansen mellom vått og tørt spesielt viktig for ett vellykket resultat.

Oppskriftene er tilpasset vanlig ovn uten varmluft. Bruker du varmluft, må temperaturen og tiden senkes noe.

Husk at bakeblandingene ikke inneholder kunstige tilsetningsstoffer. For å oppnå et vellykket resultat er det viktig å følge bakeanvisningene med hvor lenge du skal elte deigen, og heve den over varmt vann.

 

… og hva du har på, ja det er en annen historie.

Besøk oss på facebook

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724